Gratis hulp voor vergeetachtige 65 plusser Overbetuwe

Ook de gemeente Overbetuwe is aangesloten bij het project HANDIG

Hulp bij Alledaagse Noodzakelijke Dingen Is Gemakkelijk, oftewel HANDIG. HANDIG is een project dat wordt uitgevoerd vanuit de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Binnen het project wordt gekeken hoe (slimme) technologie 65+’ers, die vergeetachtig beginnen te worden of al wat geheugenproblemen hebben, thuis kunnen helpen.

Het onderzoek

In dit onderzoek wordt gekeken welke technologische snufjes u thuis kunnen helpen. En wat u daarbij nodig heeft om deze snufjes goed te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door een paar keer samen oefenen.

Er wordt onderzocht of het helpt om technologische snufjes te gebruiken als u net wat vergeetachtig begint te worden. De onderzoekers denken dat door het vroeg starten met de technologische snufjes het mensen helpt om prettig thuis te wonen.

De onderzoekers kijken ook om naar uw naasten. Heeft u bijvoorbeeld een partner die u kan helpen of woont u alleen? Wat vinden zij van de technologische snufjes?

Het onderzoek wordt gedaan samen met de projectcoördinator, een vrijwilliger en studenten. Zij komen een aantal keer bij u thuis. De projectcoördinator en de vrijwilliger kijken wat voor u een handig snufje is en hoe u dit het beste kunt leren en gebruiken. De studenten komen elke 6 maanden langs met vragenlijsten.

Ook mensen in Overbetuwe zijn bij het onderzoek betrokken. Vrijwilligers worden geoefend om te kunnen helpen met de technologische snufjes.  En kijken we met alle organisaties samen hoe we mensen de technologische snufjes thuis kunnen laten uitproberen als het onderzoek is afgelopen. En wat dat dan kost.

Hulpmiddelen

Voor de hulpmiddelen kunt U denken aan: telefoons met grote knoppen en bijv kleine foto’s, TV afstandsbedieningen met grote knoppen, een speciale iPad met afgeschermde mogelijkheden, apparaten waarop de mantelzorger op afstand meldingen kunnen plaatsen of inspreken, GPS-trackers bij weglopen of de weg kwijtraken, hulpmiddelen voor sleutels vergeten of kwijtraken, SOS knoppen, hulpverlichting of partner alarmering bij uit bed stappen enz. De projectperiode loopt tot 1 januari 2022 en tot die tijd zijn de meeste hulpmiddelen gratis uit te proberen.

Het project wordt uitgevoerd met hulp van de gemeente Overbetuwe en Forte Welzijn. Voor meer informatie over het project HANDIG kunt u kijken op de website van HANDIG.